68. Aflaat en vagevuur

‘Aflaat en vagevuur.’
‘Ga je je zonden opbiechten, Koekoek?’
‘Ik ben me van geen kwaad bewust. Maar het schijnt dat nogal wat superrijken zich ineens herinneren dat er zoiets bestaat als de aflaat, nadat de Notre-Dame is afgebrand. Als ik nu maar, ten overstaan van de hele wereld, heel veel geld doneer voor de wederopbouw van de Notre-Dame worden mijn zonden vast vergeven, hoor ik ze denken.’
‘Wel een beetje cynisch, Koekoek. Vind jij het geen grote ramp?’
‘Je moet het in proportie zien, Fries. Er zijn op de wereld meer plekken die in brand staan, waar mensen over de kling gejaagd worden of dood gaan van de honger. Daar zie je de rijkaards niet. Er valt kennelijk geen eer aan te behalen. Maar de ineenstorting van dit icoon, deze toeristische topattractie raakt de hele wereld. Nou, niet de mensen waar ik het net over had. Ik vind het nogal grote woorden voor een gebouw, soort grootheidswaan à la Napoleon.’
‘Leg me nog eens uit hoe dat dan precies zit met die aflaat?’
‘Nou, je hebt iets uitgevreten wat het daglicht niet verdragen kan. In de katholieke kerk ging je dan biechten. Je kroop in zo’n donker hokje, waar een priester achter een gordijntje zat.’
‘In de Notre-Dame bijvoorbeeld.’
‘Je vertelde die man wat je gedaan had en vervolgens kreeg je dan van hem te horen wat voor boete je moest doen zodat je zonde vergeven werd. Soms was de straf zo hoog dat je na je dood eerst een tijd in het vagevuur -soort hel maar dan wat minder heet- moest doorbrengen voordat je in de hemel kwam. Door een aflaat te kopen, -waar de kerk stinkend rijk van geworden is- kon je de tijdsduur in het vagevuur verkorten.’
‘Ineens is de Notre-Dame het vagevuur en wordt het sommige mensen te heet onder de voeten. Ik snap het Koekoek.’
‘Eerlijk gezegd vond ik het toch meer hel. Het was een behoorlijke fik. Maar wel dramatisch mooi als je een beetje pyromaan bent. Zag je hoe prachtig die toren van binnenuit verlicht werd, voordat hij zich met veel bekoorlijkheid neerstortte. Dat moet ik de Fransen nageven, gevoel voor glamour hebben ze.’
‘Toch zit ik nog steeds met een vraag. Zo’n gebouw waar ze eeuwen aan gebouwd, vernieuwd en veranderd hebben, waarom zou je dat willen herbouwen? En tot waar ga je dan terug? Naar de bouwtekeningen als die er nog zijn? Zou het niet veel beter zijn om het gebouw te laten staan zoals het nu is. Ik ben gek op ruïnes, moet je weten. De RK-kerk is ook ingestort, dit is toch symboliek van de bovenste plank. Bovendien, oude materialen die vroeger werden gebruikt, bestaan niet meer. Moet je dan, God bewaar me, die tweedehands stalen balken van André Rieu gebruiken die hij zo groothartig doneerde?’
‘Soms Fries, heb jij zulke goede ideeën. Ik zie het helemaal voor me. En als dan in 2024 de Olympische Spelen in Parijs zijn, kunnen ze tijdens de openingsceremonie de Klokkenluider van de Notre-Dame op de oude gevels projecteren. Ik heb begrepen dat de Astense klok nog in tact is; die luidt de ceremonie in. De Olympische vlam zetten we in de doopvont en het roosvenster kan dienen voor een lichtshow.’
‘Maar hoe moet het dan met die rijkelui en met Macron Bonaparte?’
‘Simpel, die laten we gele hesjes aantrekken en dan mogen ze samen een plan bedenken hoe ze het toegezegde miljard gaan besteden, win-winsituatie.’

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *