69. Trots als een pauw

‘Trots als een pauw.’
‘Ik ben nog steeds gewoon Koekoek. Wat bedoel je, Fries?’
‘Je staat zo te pronken, wat is er gebeurd?’
‘Nou kijk, ik surfte laatst op internet en daar kwam ik een uitermate interessante site tegen. Ik citeer: “de Romeinen noemden de koekoek cuculus. De naam is een nabootsing van wat waarschijnlijk het bekendste vogelgeluid van Europa is: kóe-kóe. Het is zelfs bekend bij mensen die het nog nooit hebben gehoord. Dat kun je van weinig vogelgeluiden zeggen. Daarbij hielp de bouw van een bepaald soort klokken, wat ook al niet bij elk vogelgeluid kan.” Dat is toch niet niks, vind jij ook niet?’
‘Ik ben het warempel een keer met je eens, Koekoek. Maar je weet: ik ben een factchecker, dus ik ben ook eens gaan kijken op die site. En wat zie ik: koekoek heeft ook een bijbetekenis, sukkel of zelfs leegloper. Omdat hij niet zelf de eieren uitbroedt en zijn jongen niet grootbrengt? Misschien omdat hij niets anders weet dan kóe-kóe? De Romeinse blijspeldichter Plautus (die kennen wij als de historische buurman van meneer en mevrouw als ze in Italië wonen) zei daarover: “Als de koekoek naar school zou zijn gegaan, dan had hij nu waarschijnlijk kunnen lezen.”
‘Nu vind ik jou een opschepper, Fries. Je doet net alsof je Plautus persoonlijk kent. Ik weet niet waarom, maar ik moet ineens heel erg denken aan een bepaald persoon die nogal eens erudiet uit de hoek wil komen: “de uil van Minerva is neergedaald.” Pfff. Was Nederland wijs geworden, bedoelde hij dat te zeggen? Ik zou eerder een andere metafoor gebruiken, zoiets als zwaan-kleef-aan of de rattenvanger van Hamelen.’
‘Niet boos worden, buurman. En je hoeft mij niet te vergelijken met een bepaald persoon, die je kennelijk niet bij naam wilt noemen.
Iedereen heeft twee kanten; zo ook een uil. Die is niet alleen wijs, hij is ook een beetje eng. Ik zou niet graag ieder uur het geluid van een uil uit jouw kast willen horen. Dat bezorgt me kippenvel.’
‘Dus mij verdraag je wel, dat is sympathiek. Zo’n steenuiltje vind ik ook sympathiek, hoor. Heel Europa mag dan mijn geluid kennen, de steenuil gaat Europa door op de Griekse munt van één euro.’
‘En nu we toch aan het uitleggen zijn. Minerva? Athena?’
‘Allebei godinnen van de wijsheid, Athena uit de Griekse mythologie, Minerva uit de Romeinse.’
‘En allebei een steenuiltje als huisdier?’
‘Je kunt maar iets hebben om mee te pronken.’

 

Juni 2019
Met dank aan neef Herman https://www.wnve.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *