9. Het is zover

‘Het is zover, Fries. Mijn soortgenoten beginnen zich te roeren. Ik moet steeds meer moeite doen om hen te overstemmen. De lente zit hen in de bol. En meneer en mevrouw laten zich meevoeren. Ze zijn steeds vaker aan de andere kant van de glaspui te vinden.’
‘Ja, de heftige stormen van de afgelopen tijd zijn geluwd. Maar daar heb jij als binnenmus geen last van, hè?’
‘Noem mij geen mus, jongen. Bovendien heb ik de stormen binnenshuis wel degelijk gevoeld. De steun van Groen Links aan de Afganistan-missie, de Egyptische revolutie. Meneer en mevrouw hebben het op de voet gevolgd. Daar kon ik mij niet aan onttrekken.’
‘Het zijn inderdaad zware onderwerpen die voorbij komen, maar gelukkig waait er regelmatig een vrolijk stroompje naar binnen. Mevrouw ziet een V ganzen overkomen, wier ronde buikjes gloedvol worden aangelicht door een opkomende zon. En meneer komt een kudde reeën tegen van maar liefst tien stuks. Daaraan zie je dat het nog geen lente is, meestal vertonen ze zich solitair. Maar in de winter zoeken ze elkaars gezelschap op.’
‘Jij weet wel veel hè, Fries.’
‘Ik kom uit Eindhoven, ja.’
‘Huh??’
‘Pas stond in de krant dat Eindhoven opnieuw in de top drie staat van meest slimme steden van Europa. “En dat terwijl ik er niet meer woon,” zei meneer aan de ontbijttafel. Mevrouw vatte het niet meteen, maar ja, die komt ook uit ’s-Hertogenbosch. En dat is een stad die erg druk in de weer is om in de top tien van de meest uiteenlopende onderwerpen terecht te komen. De gezelligste binnenstad, stad van de smaak.., tja dat noemen ze dan Bourgondisch. Maar volgens mij is het meer buik vullen dan hoofd. En dat is nou net het verschil met Eindhoven.’
‘Jij zegt het. Maar ik word een beetje roezig van dat lentezonnetje. Ik kan mijn oogjes bijna niet meer open houden. Mevrouw is overigens helemaal klaar voor de zon. Meneer heeft werkelijk prachtige zonneluiken voor haar gemaakt, van die jaloezieën waardoor je niet naar binnen, wel naar buiten kunt kijken. Als een Arabische haremmadam kan zij straks ongezien die kwetterende buitenvogels in de gaten houden. حريم dat is harem in het Arabisch. Mooi hè. Wist je dat mevrouw een blauwe maandag Arabisch gestudeerd heeft en dat ze dat heel mooi kon schrijven? Maar ja, ze komt uit ’s-Hertogenbosch. En dat is geen Eindhoven.’
‘Ik snap ‘m, Koekoek.’
‘Tuurlijk, Fries.’

Februari 2011

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *