65. Waar was je?

‘Waar was je, Koekoek?’
‘Ik was aan het protesteren?’
‘Aan het protesteren? Waartegen dan?’
‘Dat weet ik niet, Fries.’
‘Dat wéét je niet? Ik begrijp er steeds minder van.’
‘Ik ook. Ik zag zo’n geel hesje en dat leek me wel wat: goed opvallen in deze donkere dagen. Maar ineens moest Rutte oprotten. Ik weet ook niet waarom.’
‘Ah, daar begint me iets te dagen. Die gele hesjes zijn komen overwaaien uit Frankrijk. Daar stormde het nogal. Vertel eens Koekoek, heb jij te weinig te eten? Kun jij je energie niet meer betalen? Heb je geen geld om jouw mechanisme op tijd te smeren? Moet je te veel belasting betalen?’
‘Ik weet niet wat belasting is, behalve die van mijn dennenappels, gelukkig trekt mevrouw die iedere ochtend omhoog. Je stelt me wel persoonlijke vragen, maar nee, ik heb geen financiële problemen.’
‘Dan gooi dat hesje maar gauw weg en hou je overal buiten. Wij kunnen wel commentaar geven op de wereld om ons heen maar we gaan nergens aan deelnemen, begrepen? Het wereldgebeuren is momenteel nogal complex. We moeten ons heroriënteren, nepnieuws van echt nieuws onderscheiden, bijvoorbeeld.’
‘Ik heb het al bij het plastic afval gegooid.’
‘Goed zo, zo ken ik je weer, Koekoek. Heb je al gezien wat voor een schattig kerstboompje hier staat?’
‘Mag dat tegenwoordig nog wel? Dat ding is hoop ik toch biologisch opgetrokken? Weet jij wat daar allemaal mee gebeurd is? En die ballen. Worden die nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden in Polen gefabriceerd? Weet jij hoe kerstballen gemaakt worden, Fries? Dat zal ik je-‘
‘Nee, ik hoef dat even niet te weten. Wat ik jammer vind, er hangen geen kerstkransjes in de boom.’
‘Wat niet is, kan nog komen, lekkerbek. Heb je gezien dat er laatst zelfgemaakte chocoladepudding werd geserveerd?’
‘Ja, met zo’n flinke dot slagroom. Om je vingers bij af te likken.’
‘Heb jij die dan?’
‘Bij wijze van spreken, wijsneus.’
‘Wat zitten we gezellig te leuteren, hè? Er komt niets zinnigs meer uit nu we ons aan het heroriënteren zijn, zoals jij dat zo mooi uitdrukt. Zullen we maar gauw stoppen, straks denkt iedereen dat we niets meer te vertellen hebben.’
‘Beetje slap ouwehoeren moet kunnen op zijn tijd. Volgend jaar gaan we ons weer met serieuze zaken bezighouden.’
‘Maar het was toch een mooi hesje, Fries. Misschien kan ik het in Egypte op de zwarte markt verkopen. Nu ze daar niet meer verkocht mogen worden, kan ik er vast een mooie prijs voor krijgen.’
‘Als je het maar laat.’
‘Je kunt er anders heel wat kerstkransjes voor kopen.’

December 2018

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *