71. Machtig mooi

‘Machtig mooi.’
‘Je bedoelt toch niet dat kleddernatte uitzicht, Koekoek?’
‘Nee joh, ik kijk naar het WK atletiek in Qatar.’
‘Jij?’
‘Ja, ik ben totaal gefascineerd. Let op, ik ga niet voor de resultaten, hoewel ik het Sifan Hassan wel gun, hoor. Het gaat mij om concentratie, ontlading, teleurstelling, blijdschap.’
‘Interessant, vertel.’
‘Ik word natuurlijk geholpen door de close-ups en de slow-motionbeelden. Hoe bereiden atleten zich voor op een sprong of een worp? De een met een strak gezicht, de ander prevelend, een schietgebedje? Weer een ander trekt gekke bekken. Iemand mept tegen zijn wangen, iemand slaat zijn armen de lucht in. Sommige slaken een oerkreet. Iedereen lijkt zijn eigen handelsmerk te hebben.’
‘Dus op dat moment is er nog niets gebeurd.’
‘Nu begint het, de houding voorafgaande aan de aftrap. Bij speerwerpen bijvoorbeeld, ik zie bewegingen van een ree, zo sierlijk. Een gestrekte arm, het lijf dat even naar achteren neigt, een snelle aanloop. En dan moet dat lijf in volle kracht gestopt worden, want je mag niet over die streep of buiten die cirkel. De mannen met de rode vlag zijn onverbiddelijk.
Of neem kogelstoten. Die kracht waarmee dat zware lichaam een paar keer rond zijn eigen as draait. Hoe doen ze dat, Fries? En dan zie je in slow-motion hoe spieren, haren, speeksel en getatoeëerde massa bewegen in die vertraagde wervelwind. Tsjonge, dat vind ik mooi.’
‘Door jouw beschrijving voel ik de aarde trillen als die kogel neerkomt. Ik las net een artikel over de Einstein Telescoop die misschien diep onder het Limburgse heuvelland gebouwd gaat worden. Hij moet zwaartekrachtgolven van zwarte gaten gaan registreren. Die golven laten ruimte en tijd trillen. Daarvoor moet de bodem stabiel zijn. Denk jij dat na de winning van kolen en aardgas onze bodem nog stabiel is?’
‘Geen idee. Ik denk wel dat die Qatarese sjeiks op de tribune zullen trillen als ze die halfnaakte atletes zien. Ik weet niet waarom ze half bloot zijn, ik kan me niet voorstellen dat het iets met weerstand te maken heeft, dan zou je ook hun koppen moeten kaalscheren. Persoonlijk geef ik wel de voorkeur aan strakke pakjes, beter dan die flodderbroeken die sommige dragen. Het doet afbreuk aan het beeld van een sierlijk lijf dat in een slangenbeweging over de hoogtelat kronkelt.’
‘Het beeld wil ook wat, dat ben ik met je eens.’
‘Het voordeel van een strak pakje zie ik ook bij het hardlopen, er zijn atletes die lopen als een gezwinde antilope. Ik moet zeggen dat het wel degene zijn met de langste benen. En tot slot de ontlading. Tranen, een lach van oor tot oor, gegil, ongeloof of verbijstering, rollend over de atletiekbaan. En dat weer in close-up natuurlijk. Ook zo mooi. Och Fries…’
‘Ik begrijp dat ik jouw voorlopig niet hoef te vervelen met botsende zwarte gaten. Maar wellicht kun je mij een keer uitleggen hoe tijd kan trillen, want daar begrijp ik niets van.’
‘Ik ook niet Fries, maar misschien als we het in slow-motion bekijken. Daar leer je echt veel van.

Oktober 2019

One thought on “71. Machtig mooi

  1. Loes Hardsteen

    Dag Lien, weet je, ik moet je iets bekennen: dit is de eerste keer dat ik een verhaal van Koekoek & Fries heb gelezen. Er staat er ook nog eentje opgeslagen. Die zal ik ook maar eens gaan lezen.
    Toevallig heb ik nogal veel van het WK atletiek in Doha gezien inclusief de laatste avond!! Het was fijn het verhaal te lezen. Ook zonder naar de wedstrijden te kijken.
    Ik ga op zoek naar eerdere Koekoek & Fries afleveringen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *