14.Wakker worden

‘Wakker worden, Koekoek.’
‘Wat is er aan de hand? Ik droomde net dat ik een mandje vulde met allerlei lekkers.’
‘Ze zijn terug. Meneer en mevrouw zijn er weer. Er valt weer wat te beleven. Want zeg nou zelf. Het is toch wel erg saai als ze weg zijn. Dan hebben we weinig gespreksstof, vind je niet?’
‘Ik moet weer even op gang komen, Fries. Je weet dat ik niet op mijn best ben, als ik net wakker word. Hoe laat is het? O nee, grapje!
Maar wat kriebelt er toch? Ach kijk, we hebben inwoning. Een spinnetje, zie je wat voor een mooi web hij heeft gesponnen van jou naar mij toe? We geven hem een naam. Hoe zullen we hem noemen?’
‘Sebastiaan; alle spinnen die zo dom zijn om binnenshuis een web te beginnen, heten Sebastiaan.’
‘Ja, dat is waar ook. Als kind heeft mevrouw dat gedicht over die eigenzinnige spin vaak voorgedragen. Ik weet zeker dat ze het nog steeds uit haar hoofd kent. Maar zolang deze Sebastiaan niet teveel drang heeft, mag hij van mij blijven.’
‘Ik weet niet wat jij droomde, maar hoor je wat meneer net voorleest. Uit onderzoek blijkt dat mensen die met een mandje winkelen meer zoetigheid inladen dan mensen met een karretje. Het zit hem in het buigen van de arm: met een mandje buig je je arm naar je toe. Een winkelwagen duw je weg. Als je eet of andere leuke dingen naar je toe haalt, buig je ook je arm. Logisch, hè?’
‘Typisch onderzoek. En mag ik daaruit opmaken dat mensen met een boodschappenkarretje eerder spinnen doodmaken? Wegduwen als het ware. Pets, weg is Sebastiaan. Was ik net aan het beestje gehecht geraakt, voelde ik me net erg verbonden met jou en nu is het alweer voorbij. Ik denk dat ik maar weer ga slapen. De winter komt er toch bijna aan. En als ik de NS mag geloven, wordt het een strenge.’
‘Niks d’r van Koekoek, we hebben hier een taak, weet je nog? We moeten de boel weer eens kritisch gaan volgen. Kijk! Daar wordt de vliegenmepper alweer te voorschijn gehaald. Een vlieg deze keer.’
‘Bah, zo’n vlieg boeit me niet, Fries. Ik ga eens kijken wat ik allemaal in mijn mandje geladen heb. En maak me pas wakker als je echt iets interessants te melden hebt.’

De spin Sebastiaan – Annie M.G. Schmidt

Oktober 2011

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *