51. Zeg schavotspijker

‘Zeg schavotspijker, ga je vanavond weer comazuipen?’
‘Ik geloof dat ik je niet goed versta, Fries.’
‘Kennelijk heb je niet meegekregen dat er een nieuwe Dikke van Dale uitgekomen is. Vers van de pers, met heel veel nieuwe woorden. En woorden die tot het verleden behoren. Uit. Klaar. Die mogen er niet meer in. We doen niet meer aan achteromkijkertjes, we kijken voortaan vooruit.
‘Laat me gokken, ik wed dat schavotspijker een ouderwets woord is en comazuipen ongetwijfeld nieuw.’
‘Yep! Ik heb ook begrepen dat er in de toekomst nogal wat woorden zullen sneuvelen die op de een of andere manier met het christelijke geloof te maken hebben. Vinden we dat erg of niet?’
‘Maakt mij niet uit, Fries. De kerk heeft het er zelf naar gemaakt. Uit. Klaar, zoals je al zei. Er zullen misschien islamitische woorden voor in de plaats komen. Dat kan zo maar een verrijking van onze taal worden. Kijk naar het Spaans, de meest fraaie woorden hebben een Arabische oorsprong.’
‘Toch vind ik zielgedichtje wel een mooi woord.’
‘Fries, volgens mij ligt hier in huis nog wel ergens een oud missaal, misschien kun je daar eens gaan zoeken naar ouderwetse katholieke woorden. Middeleeuws zeg. Maar wat denk je, zou Mevrouw de nieuwe versie willen hebben? Zullen we gaan crowdfunden voor haar?’
‘Moet ik even opzoeken, Koekoek.’
‘Terwijl jij zoekt, denk dan ook na over nieuwe afspraken voordat we weer gaan scrabbelen. Mag ik bijvoorbeeld het woord splitruiter nog wel gebruiken?’
‘Ben niet zo goed in multitasken. Maar ja, dat mag zeker, want wij hebben een oude versie van de Dikke van Dale. Die pakken we er dan gewoon bij. Overigens zou ik dat woord niet gebruiken als er vrouwen meespelen.’
‘Dat zal ík dan eens opzoeken. Maar voordat we gaan scrabbelen, waarom scheld jij me uit voor een schavotspijker? Kleven er wat plukjes haar of wat geronnen bloed aan me?’
‘Nee, Koekoek, ik prijs je inlevingsvermogen. Nee, omdat je een kleine, ondeugende jongen bent. En dat ben je.’
‘Oké, oordjedood, heb je nog wat snuistergeld voor me? Ga ik vanavond toch maar comazuipen.’

Oktober 2015

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *