54. Zwart-wit

‘Zwart wit, zeg je? Moeten we meer zwart-wit denken, Fries? Ik dacht altijd dat jij meer van het genuanceerdere soort was.’
‘Ja, ben ik ook. Maar ik krijg zo genoeg van die pietendiscussie. Praatprogramma na praatprogramma, het gaat maar door. Sinterklaas is een oude man, geef hem de tijd. Hij moet ieder jaar al wennen aan al die nieuwe cadeaus die hij uit moet delen. Moet hij ook nog zijn pieten in het gareel houden. Maar het is een kwestie van tijd en de pieten zullen veranderen van kleur. Maakt voor kindertjes niet uit, zolang er maar pepernoten uit die jute zak komen.
Ik zeg: schmink een Piet zwart, en noem hem voor mijn part droppiet en schmink een piet wit en noem hem voor mijn part sneeuwpiet. En daar zitten nog heel wat gradaties tussenin, geloof mij. Van zebra- tot schaakbordpiet.
En wie dan nog een discriminerende opmerking maakt, die schminken we schaamrood. Maar vertel me niet dat mensen die van zwartepiet houden slavendrijvers zijn. Van de andere kant, mensen kunnen gekwetst raken. Dat wil ik niet onderkennen.
En die liedjes, ook al niet goed? Zo’n zinnetje als: ook al ben ik zwart als roet, ik meen het toch goed. Spijkers op laag water zoeken, noem ik dat. Verander het in: ook al ben ik zwart door het roet. Opgelost. Of componeer nieuwe liedjes. Sinterklaas zal er geen moeite mee hebben. Die hoort al járen dezelfde liedjes. Daar krijg je ook wel eens genoeg van, lijkt mij.
Dat geneuzel over een kleur. Waar ik echt over in zit, is de goedheiligman zelf. Straks komt er zo’n geradicaliseerde op het idee, dat Sinterklaas een afvallige is, want geen orthodoxe moslim. Blasfemie. Een heidens feest. Dan wordt er een bomgordel om de schimmel gelegd en dan is het gedaan met ons mooie kinderfeestje.’
‘Ben je klaar, Fries? Mag ik ook even? Je hebt helemaal gelijk, hoor. Maar ik vind ook dat we de pieten in bescherming moeten nemen, voordat ze in een identiteitscrisis raken. Heb je die gedrochten gezien die daar in Utrecht om Sinterklaas heen banjerden. Dát vind ik pas erg. Daar wil je toch niet mee geïdentificeerd worden?
Maar weet je wat, pak je cadeautjes uit, neem een lekkere neut en dan zwaaien we de hele meute weer voor een jaar uit naar dat morenland van ze, of eh, mag ik dat ook weer niet zeggen?’
‘Je mag zeggen wat je wilt, vrind,
En dát is wat ik vind.’

5 december 2015

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *