60. Links of rechts

 

‘Links of rechts.’
‘Wat is er, Fries? Moeten we gaan kiezen?’
‘Nee, Koekoek, ik wil weten of jij links- of rechtspotig bent.’
‘Met mijn wijzers mee, zou ik zeggen, dus rechts.’
‘O gelukkig, dan hoef ik me geen zorgen te maken. Uit studie naar ‘pootvoorkeur en temperament van de huiskat’ blijkt dat een kat die niet duidelijk links of rechts is met zijn pootjes, neurotische trekjes heeft en angstig, agressief en ongehoorzaam is. En dat geldt ook voor andere huisdieren, zoals een koekoek in dit geval.’
‘Maar jongen toch, jij hebt een onderzoek nodig om daar achter te komen? Jij en ik hangen hier al jaar in jaar uit naast elkaar te tikken. Zou je intussen toch moeten weten dat ik de meest voorbeeldige koekoek ben die jij ooit bent tegengekomen.’
‘Klopt, want behalve jou ken ik er geen een.’
‘En heb je dan ook dat onderzoek gelezen over varkens waarin ze menselijke cellen laten groeien, nieren of zo? Om uit te leggen hoe dat werkt, vergelijken de onderzoekers het met een amandeltje dat je meebakt in een koekje. Wie weet wat we straks voor verrassingen te zien krijgen bij Heel Holland Bakt. Een mens met een roze krulstaartje. Dat zou ik wel snoezig vinden. Of een…’
‘Koekoek, je draaft door. Zoals gewoonlijk. Ik vraag me af of je wel zo duidelijk rechtsgepoot bent als jij het doet voorkomen.’
‘Ja, hè, hè, ik ben net een uur teruggezet, vriend. Daarvan zou iedereen een beetje van slag raken. Nee, jij niet natuurlijk, standvastig als je bent.’
‘Eigenlijk Koekoek, is het allemaal zo vreemd niet. Kijk naar ons, wij zijn het levende voorbeeld van wat je tegelijkertijd kunt zijn. Twee in één. Jij bent Koekoek en klok. Ik ben klok en Fries. Daar is toch niks geks aan? Niets beangstigends of eng. Dus, waar hebben we het over?
Maar van de andere kant vraag ik me af of mensen onze conversatie nog wel interessant vinden. Zullen ze niet geneigd zijn mee te gaan met de tijd en zich inlaten met DNA-schepsels en robot-wezens, wat daarvan de gevolgen voor de mensheid ook mogen zijn? En moeten wij vrezen dat ze ons als een relict bij het grof vuil zullen zetten?’
‘Om dat te voorkomen, Fries, moeten we Mevrouw triggeren om zich meer met ons bezig te houden.’
‘Goed idee, Koekoek. Is het niet linksom, dan maar rechtsom.’

 

Oktober 2017

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *