61. Wit 2018

 

‘Wit 2018.’
‘Wat ga je witten, Koekoek?’
‘Nog niks, maar ik moet kiezen. Of ik schilder mijn huisje wit óf ik verhuis naar ‘Turkmenistan.’
‘Leg uit.’
‘Ik las een persbericht. Nu weet ik dat je persberichten tegenwoordig moet wantrouwen, maar dit sprak me wel aan. Asjchabad, de hoofdstad van Turkmenistan, is een witte stad, hele woonwijken volledig opgetrokken uit witte stenen, paleizen en boulevards van wit marmer, de president rijdt in een witte limousine of op een wit paard. En vanaf 1 januari mogen er alleen nog maar witte of zilverkleurige auto’s rijden. Prachtig toch?’
‘En wat doe ik met mijn zwarte auto?’
‘Die wordt door de verkeerspolitie in beslag genomen. Je krijgt hem terug als je belooft hem over te spuiten.’
‘Juist ja. En hoe zit het met de regenboogvlag?’
‘Zeven tinten wit. Er zijn geen homo’s enzo in Turkmenistan.’
‘Staat dat ook in dat persbericht van jou?’
‘Mooi Fries, ik heb je op de kast. Ik wilde alleen maar een statement maken. Hier in huis schettert het namelijk van de kleuren sinds Meneer en Mevrouw een nieuwe sport beoefenen. Ik krijg er schele koppijn van, dat kan ik je wel vertellen. Waarom heeft zo’n fiets zo’n opvallende kleur? En waarom moet er dan ook nog een hesje bij en al die ander flauwe kul in van die oerlelijke kleuren. Bovendien vloeken ze ook nog samen. Die twee zijn helemaal niet zo van opvallen. Wat is er gebeurd? Heb ik iets over het hoofd gezien?’
‘Opvallen. Daar gaat het juist om. Als fietser ben je kwetsbaar, vogel. Daarom moet je opvallen, daárom die reflecterende kleuren. Snap je?’
‘Mm, dat zou ook een idee zijn voor die drones die overal opduiken. Je ziet die krengen niet. Ik heb al een paar bijna-botsingen gehad.’
‘Koekoek, ik weet het goed gemaakt. Jij blijft lekker thuis. Ik koop voor jou een zonnebrilletje en voor jouw huisje een wit-zilverkleurig gestreept zonneluifeltje. En intussen droom je van een witte prins op een wit paard in een witte stad.’
‘Wit op wit op wit, zie je dan nog wel iets?’
‘In een droom is alles mogelijk.’
‘Op een gekleurd 2018, Fries!’

 

Januari 2018

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *