73. Oei! Messen!!

‘Oei! Messen!!’
‘Zijn de messen bot, Fries?’
‘Als dat het probleem was, dan hadden we het snel opgelost, Koekoek.’
‘Wat is dan het probleem?’
‘De wereld waarin we leven. Ik zal twee voorbeelden geven van een avondje televisie. Ik geef er maar twee, hè. Met gemak kan ik een veel langere lijst maken.
Punt 1: het lijkt ineens normaal te zijn dat kinderen (kinderen!!) van 11 tot 16 met messen rondlopen. En dan is het woord messen een eufemisme voor slag- en steekwapens. Hoe komen ze daaraan? Waar zijn de ouders!!?’
Punt 2: de Oeigoeren. Dat is een volk dat in West-China woont en dat daar niet mag wonen van de Chinezen. Gewoon omdat ze Oeigoer zijn. Wij willen nooit meer Auschwitz, riepen wij decennia lang in koor. Nu is Auschwitz verhuisd naar China!! In kampen zitten deze mensen opgesloten. Waarom? Omdat ze op internet een “foute” site bezochten, zoiets. Een Oeigoer doet al gauw iets fout. In die gevangeniskampen moeten vrouwen hun arm door een luikje steken, ze krijgen een injectie waardoor ze onvruchtbaar worden. Ze mogen niet meer baren!! Mensen worden vermoord en hun organen worden uit hun lijf gesneden en verkocht. Ik heb nog niet gehoord dat er experimenten zijn met meerlingen of zwakzinnigen. Maar we weten nog lang niet alles. Hier wordt moedwillig een volk uitgeroeid!!’
‘Je bent erg opgewonden Fries, je spreekt normaal nooit in uitroeptekens. Ik snap de ernst van de zaak.’
‘Ik doe altijd erg mijn best om het glas half vol te zien, maar dat wordt steeds moeilijker, Koekoek.’
‘Regen genoeg anders.’
‘Ik waardeer het dat je me wil opbeuren, maar er moet iets anders gebeuren.’
‘Misschien geen televisie meer kijken?’
‘Wegkijken is geen optie. Dat hoef ik jou niet te vertellen.’
‘Laat me even nadenken. Al die Chinese troep boycotten? Ik weet het, dat gaat al bijna niet meer lukken. Vandaag besteld, morgen in huis. Wie wil dat niet met dit weer? Zullen we een oproep plaatsen, Fries? Mijn eerste zorg is dat ik jou weer vrolijk gestemd krijg. Dan kunnen we de wereld weer aan, wellicht?’
‘Ik ben gestopt met Twitter, als je dat bedoelt.’
‘Ik bedoel: mensen mogen reageren als ze positieve opbouwende ideeën hebben om de wereld weer beter te maken. Of eigenlijk bedoel ik: de mensen die op deze wereld wonen beter maken. En daar sluiten wij ons dan bij aan.’
‘En dan moeten het dus mensen zijn die hetzelfde denken als wij? Iedereen kan wel vinden dat zijn idee positief en opbouwend is.’
‘Ik begrijp je punt, Fries. Ik denk dat ik me even terugtrek in mijn klokje voor nader beraad. Maar wacht, eerst ga ik Chinees halen in het dorp.’
‘Breng voor mij maar tjap tjoy mee. Bedenk wel, Kroepoek (sorry, flauw grapje): dit is geen poppenkast meer, dit is tragedie.’

Februari 2020

One thought on “73. Oei! Messen!!

  1. Zita.

    Weet je wat… Groot slecht nieuws is altijd het meest in “the picture” terwijl van alle kleine “goed nieuwsjes” daar hoor je niets van. Is geen interesant nieuws. Maar allemaal samen zijn ze heeeellll groot. Misschien voel je je hier door wat beter Fries?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *