Valse velletjes (1)

We hebben carnaval gevierd, een askruisje gehaald en een vastentrommeltje aangelegd. Of niet. Maar stel dat we, de katholieken, dat wel gedaan hebben, hoort snoeppapier dan ook in het vastentrommeltje?
Het is een vals velletje. We noemen het papier, maar dat is het niet. Het is niet gemaakt van vodden of houtvezels. Er zit geen cellulose in. De ingrediënten zijn aardappelzetmeel of rijstzetmeel, olie en water. En de nodige kleur- en smaakstoffen. Snoep is het, geen papier.
Of toch? Het verhaal wil dat kluizenaars zich in vroegere tijden graag terugtrokken uit het dagelijkse bestaan met al zijn verzoekingen en verleidingen.
In de serene rust van de natuur waren zij beter in staat om de bijbel te bestuderen. Voor sommige was dit echter niet genoeg; om nog nader tot God te komen, aten zij een voor een alle pagina’s uit de bijbel op en kauwden en herkauwden Gods woord.
Bestaan ze nog, die heremieten? Laten we ze verblijden met snoeppapier. Je kunt er teksten op drukken, teksten uit de bijbel. Of afbeeldingen, van God of voor mijn part van paaseitjes. Maar dan moeten ze toch echt eerst het vastentrommeltje in.

Bron: Geest van papier, Peter Gentenaar.
Beeld: Snoeppapier

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *