28. Wat nu weer?

k&f

 

‘Wat nu weer! Alweer een onderzoek waarbij onze soort betrokken is. Fries, wanneer onderzoeken ze nou eens iets over jouw leefgewoontes?
Is er daar een of ander Chinees wetenschapper die beweert dat Europese zwaluwen hun nest binnen bouwen om te voorkomen dat een koekoek haar ei in het nest legt.
Ik citeer: “Voor vogels zijn koekoeken een ramp. Ze leggen ongevraagd -ja, als je het netjes vraagt, kun je het wel vergeten- een ei in het nest van een ander, waaruit vervolgens een jonge koekoek -wat anders- komt die alle andere eieren en jonge vogels uit het nest gooit en al het eten opeet. -alsof wij zulke barbaren voortbrengen-. Dát kunnen voorkomen is voor vogels een belangrijk evolutionair voordeel.”
‘Ik geef die zwaluwen gelijk dat ze hun nestje binnen bouwen. Dat zou ik met dit soort lentes ook doen.
‘Fries, we hadden afgesproken dat we het niet over het weer zouden hebben. Volgende citaat: Een vergelijking tussen Europese en Chinese zwaluwen liet zien dat de twee groepen vogels anders omgaan met infiltratie -we leggen gewoon open en bloot een ei, niks stiekem- van koekoeken. Chinese zwaluwen bouwen hun nest buiten en wijzen vreemde eieren vaak af door ze uit het nest te wippen. Europese zwaluwen doen dat niet en krijgen in hun nestjes die buiten gebouwd zijn aanzienlijk vaker te maken met de ‘parasitaire‘ -die beschuldiging laat ik maar langs mijn veren afglijden, kunnen ze geen origineler woord bedenken, ze zouden eens bij Wim Daniëls langs moeten gaan- koekoek dan hun soortgenoten die ervoor kozen binnen te broeden.
En toch begrijp ik die spleetoogjes niet. Het is veel gezelliger om een extra jong op te voeden in plaats van één.’
‘Koekoek, nu draaf je door. Die éénkindpolitiek slaat alleen op mensen, niet op vogels. À propos, hoor ik nu dat jij een buitenhuisje hebt?’
‘Ja, mevrouw heeft een kunstzinnig chaletje voor me gekocht. Ik denk dat ze het zielig voor mij vond dat zij en meneer altijd maar weg zijn en wij nooit. Want jij mag ook mee, hoor. En er is ook nog genoeg plaats voor een koolmeesje of zo. Mij hoor je niet piepen.’
‘Maar zit er verwarming in?’
‘Natuurlijk koukleum, verwarming voor de winter, airco voor de zomer. Je kent meneer toch!’
‘Prima Koekoek, waar wachten we nog op? Ik trek mijn wandelschoenen aan, hang mijn rugzak om en weg zijn we.’
‘O, jij gaat lopen. Dan wacht ik je wel op met een kop warme chocolademelk. Of heb je liever een ijskoude Friese neut? Vergeet je wanten niet. En stop ook je scrabble in je rugzak. Nee, niet dat wordfeud-ding! We hebben daar geen wifi. Maar goed ook, je zou zomaar in de verleiding komen om te gaan wordfeudten met een spleetoog. Trouwens, hoe zou je dat moeten doen? Goed, ik leg alvast het woord …..fraude. Dan kun jij onderweg een mooi aanlegwoord bedenken. Maar niet bij Wim Daniëls langsgaan, hè! Denk ‘r om.’

 Mei 2013

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *