29. Gefeliciteerd, Fries

‘Gefeliciteerd Fries, ik ben trots op je. Drie-maal-werf. Zo zit je jarenlang in stilte te tikken en zo ben je dagelijks in het nieuws.’
‘Het zijn niet mijn merites, Koekoek. Het enige wat ik doe is rustig de tijd weergeven. En als het moment daar is ja, dan staan we er, wij Friezen.’
‘Ja Fries, jullie zijn een echt volk. Dat kun je van ons Brabanders niet zeggen. Wij hebben teveel steden voor één culturele hoofdstad. Jullie verbinden, jullie halen Maxima naar het noorden om het nieuwe museum te openen, jullie draven met 400 volbloed friezen over het strand. Ik ben onder de indruk.’
‘Het bracht in ieder geval wat afleiding, vind je ook niet? Het is hier maandenlang zo stil en saai geweest, dat ik bijna in slaap viel. Maar nu meneer en mevrouw terug zijn, wordt de leegte weer ingenomen.’
‘Daar zeg je me wat, Fries. Als je dat woord eerder gebruikt had, hadden we nog mee kunnen dingen naar de LEEGaward. Nu gaat den Bosch met deze prijs aan de haal.’
‘En wat mag dat dan wel wezen, Koekoek? Leeghoofd ken ik wel, maar leegaward?’
‘Nou, het schijnt dat er begin 2013 15% van alle kantoren in Nederland leeg staat. De leegstand in Nederland is hiermee het hoogste in Europa, maar dat terzijde. Die award is in het leven geroepen om te zien wie in deze crisistijd op de meest creatieve wijze invulling kan geven aan die leegstand. O, Fries, hadden we dat toch eerder geweten. Ik heb zoveel ideeën, dat wil je niet geloven. Maar ja, zij zijn weer terug, dus wíj zijn te laat.’
‘Dat jij een hoop ideeën hebt, wil ik graag geloven, maar wat mij het meest dwarszit, is dat we Te Laat zijn! Onze enige taak is dat we niet te vroeg en niet te laat zijn. Wie kan ons nu nog vertrouwen?’
‘Ja, je weet het: vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Luister: we gaan naar Friesland, we kopen daar zo’n zwarte knol en galopperen zo hard als we kunnen weer terug. Ik durf te wedden dat dan alles weer op zijn pootjes terecht komt.’
‘Je hebt veel ideeën, maar hoe je hiermee de verloren tijd denkt in te halen, is mij een raadsel. Toch vind ik het een aantrekkelijke gedachte. Kom ik weer eens in Friesland. Laat ik je mijn roots zien. We kunnen ook nog even naar het nieuwe museum gaan en…
‘Ho ho, Fries, we hebben dan wel een uurtje extra vandaag, maar je wou toch op tijd terug zijn?’
‘Op tijd ja, net wat je zegt. Dat is iets anders dan te laat.’

 

 

Oktober 2013

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *